Keuring elektriciteit

Het laten keuren of herkeuren van je elektrische (huishoudelijke) installatie is verplicht door de Belgische overheid. Door wie kan je de installatie echter laten keuren? Wat kan je zelf doen? En wat kost zo’n keuringsverslag van je elektrische installatie?

Keuring elektriciteit, wat omvat het?

Een keuringsverslag van een elektrische installatie moet door een erkend controleorganisme opgemaakt/gekeurd worden en dit volgens de bestaande AREI normen (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). De keuring vindt plaats voor ingebruikname nieuwe installaties en bij de verkoop van een woning.

Tip: Klik hier om de lijst ERKENDE CONTROLEORGANISMEN VOOR DE ELEKTRISCHE INSTALLATIES te raadplegen

Een controle wordt vooral uitgevoerd zodat er zekerheid is over de veiligheid van de elektrische installatie. Dit is niet enkel belangrijk voor de eigenaar van de installatie maar ook voor bijvoorbeeld omwonenden, het elektriciteitsnet, energieleveranciers, de overheid, verzekeringen…

Opmaak keuringverslag door erkend elektricien

Offerte keuring elektriciteit nodig? Klik hier

Wat controleert men bij een elektrische keuring?

Bij een keuring zal men de basiselementen van je elektrische installatie controleren alsook enkele belangrijke documenten controleren die nodig zijn in de toekomst:

Daarnaast zullen er ook enkele testen en metingen doorgevoerd worden op de elektrische installatie.

Tip: Bij de verkoop of verhuur van een wooneenheid is ook een epc-keuring verplicht

Wanneer zijn elektrische keuringen nodig?

Het keuren van de elektrische installatie is in heel wat situaties verplicht:

  • Bij de verkoop van een woning is een keuring voor verkoop nodig;
  • Naar aanleiding van de installatie van zonnepanelen of andere uitbreidingen van de installatie is een keuring zonnepanelen nodig;
  • Bij het opzetten van een tijdelijke werfinstallatie;
  • Bij de aanleg van een nieuwe installatie ( nieuwbouw / woningbouw  / totaalrenovatie)
  • Installatie van een werfkast is een keuring werfkast nodig;
  • Als je een verzwaring van de installatie doorvoert op het distributienet; ( zelfs al verandert er verder niets )
  • Door de plaatsing van een laadpaal is een keuring laadpaal nodig;
  • ...

Hoe lang is een keuringsverslag geldig?

Sinds 1 oktober 1981 is het verplicht om nieuwe elektrische installaties te laten keuren.

Wil je een woning verkopen met een elektrische installatie van voor 1 oktober 1981, dan zal je sowieso een nieuw keuringsverslag nodig hebben. Tenzij je uiteraard tussentijds reeds een keuring hebt laten doorvoeren omwille van een verzwaring of aanpassing. In het laatste geval volstaat een gelijkvormigheidsverslag.

Tip: Bij een negatief keuringsverslag heb je 12 tot 18 maanden de tijd om een nieuw keuringsverslag te laten opmaken. Je kan wel uitstel vragen bij de FOD Economie.

In alle andere gevallen is een keuringsverslag 25 jaar geldig. Dan dien je de volledige elektrische installatie opnieuw te laten keuren. Dit is het geval bij een verkoop van een woning met elektrische installatie dat na 1 oktober 1981 geplaatst is.

Offerte keuring elektriciteit nodig? Klik hier

Wat heb ik nodig voor de keuring plaatsvindt?

Nog voor je iemand belt om je elektrische installatie te laten keuren, zorg dat je in bezit bent van volgende documenten:

  • Eendraadschema: schematische weergave van de elektrische installatie. Dit omvat verbindingen en symbolen voor stroomcircuits, verbindingen…
  • Positieschema: zoals de naam reeds doet vermoeden is het positieschema een voorstelling van de precieze locatie van de onderdelen van je elektrische installatie zoals verlichting, stopcontacten, elektrische machines…
  • EAN-nummer: voor elk leveringspunt van elektriciteit wordt een unieke EAN-code van achttien cijfers afgegeven. Let op, dit is niet je meternummer maar het nummer dat je krijgt van je netbeheerder. Heb je reeds een energieleverancier, dan vind je het EAN-nummer ook op je factuur. Je kan het natuurlijk ook even navragen aan de vorige bewoner. Het nummer is dus niet persoonlijk maar meer plaatsgebonden.

Elektrisch schema

Meest voorkomende problemen bij keuring

Ben je een doe-het-zelver of wens je eerst een elektricien de installatie laten controleren, let dan best zeker op onderstaande puntjes die een negatieve keuring tot gevolg kunnen hebben:

  • Aarding is niet aanwezig of is onvolledig;
  • Spreidingsweerstand is te groot;
  • Nominale stroom van zekeringen of automaten zijn niet aangepast aan de stroomcircuits en geleiders;
  • Niet alle zekeringen of automaten beschikken over een kalibreerelement;
  • Elektriciteitsplan of situatieplan is niet aanwezig

Ook al denk je dat de installatie perfect in orde is en heb je alle resultaten correct op papier. Het is en blijft het keuringsverslag dat doorslaggevend en sluitend is. Een herkeuring aanvragen of extra informatie bij de keurder vragen is uiteraard een goed idee. In geval van herkeuring is het aangewezen om dezelfde instantie aan te spreken voor een herkeuring.

Prijs keuring elektriciteit

De prijs voor een standaard keuring van een elektrische installatie van een gewoon huishouden is gelegen tussen €135 - €170. Vraag een offerte op maat aan voor jouw installatie.

Vraag een offerte aan

Soort werk Prijs Offerte
Elektrische keuring Op aanvraag Offerte
Herkeuren installaties Op aanvraag Offerte
Keuring zonnepanelen Op aanvraag Offerte
Keuring laadpaal Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte