Sterkstroominstallaties

Sterkstroominstallaties zijn voor elk bedrijf van cruciaal belang. Zonder stroom is er geen bedrijfsvoering mogelijk en ligt de productie stil. Met regelmatig onderhoud en een betrouwbare noodstroomvoorziening is de bedrijfscontinuïteit gegarandeerd.

Kenmerken van een sterkstroominstallatie

Een sterkstroominstallatie levert energie aan machines en installaties die veel stroom vragen, zoals elektromotoren, lasapparaten, industriële vaatwassers, ovens, etc. De bekabeling van een sterkstroominstallatie bevat, in tegenstelling tot een normale laagspanningsinstallatie van 220 volt, niet één maar drie fasedraden (van elk 220 volt). Tussen elk fasepaar ontstaat een spanning van 400 volt waardoor de installatie meer vermogen levert dan een normale 220 volt installatie zonder 3 fasen aansluiting.

Het belang van een betrouwbare noodstroomvoorziening

Machines, computers en allerlei andere elektrotechnische installaties zijn in hoge mate afhankelijk van elektriciteit. Ze zullen direct uitvallen wanneer er zich een stroomstoring voordoet, tenzij er een noodvoorziening aanwezig is. Dankzij de noodstroomvoorziening komt de productie niet geheel stil te liggen en ontstaan er geen onveilige situaties (verlichting die uitvalt, beveiliging die niet meer functioneert, etc.) Een goed onderhouden, betrouwbare noodvoorziening, is van cruciaal belang voor elk bedrijf.

Nieuwe installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier

Storingen aan sterkstroominstallaties

Ondanks smart maintenance kunnen er zich altijd storingen voordoen. Veel voorkomende storingen bij sterkstroominstallaties:

  • Defecte kabels (door mechanische trekspanningen of beklemming);
  • Slechte stekkerverbindingen;
  • Verkeerd opgehangen kabels (aan stekkers of contrastekkers);
  • Storingen in de verdeelkast;
  • Overbelasting van een stroomgroep;
  • ...

Preventief onderhoud aan sterkstroominstallaties

Door preventief onderhoud te plegen aan de elektrische installatie zijn veel storingen te voorkomen. Denk hierbij aan inspectie van de bekabeling en inspectie van stekkerverbindingen en verdeelkasten. Ook is het belangrijk dat de noodstroomvoorziening periodiek getest wordt op de juiste werking. In de praktijk wordt deze test nogal eens overgeslagen, met soms kostbare consequenties. Zo komt het regelmatig voor dat niet goed onderhouden aggregaten bij storingen te laat of in het geheel niet aanslaan. Door regelmatig onderhoud te plegen en periodiek tests uit te voeren is uitval eenvoudig te voorkomen.

Waarom preventief onderhoud?

  • Voorkomen van storingen (en hoge kosten)
  • Waarborgen van de bedrijfscontinuïteit
  • Minder uitval, hogere productiviteit

Halogeenvrije stroomkabels: wel zo veilig

Veiligheid staat voorop bij het installeren van een elektrische installatie. Niet alleen moet elke nieuwe elektrische installatie gekeurd worden, maar maken installateurs ook steeds vaker gebruik van halogeenvrije kabels. Deze stroomkabels geven bij brand geen giftige dampen af en verspreiden (afhankelijk van het type kabel) ook geen zwarte rook. Wel zo veilig dus, zeker in publieke ruimtes en industrieën waar veel mensen bij elkaar komen.

Nieuwe sterkstroominstallatie installeren

Bij aanleg van een nieuwe elektrische installatie is het belangrijk dat er in de ontwerpfase nauw contact is met de klant. Het ontwerp moet immers voldoen aan de wensen van de klant en daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Welke uitbreidingen worden er verwacht in de komende jaren? Op welke manier kan er energie bezuinigd worden? Hoe kunnen de onderhoudskosten beperkt worden? Dit zijn vragen die een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van een sterkstroominstallatie. Een installateur doet dus meer dan alleen een installatie op maat ontwerpen. Hij denkt actief mee met de klant en kijkt daarbij naar het totale productieproces.

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Industriële elektriciteitswerken nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte