Industriële zonnepanelen installaties
Zonnepanelen installaties worden steeds goedkoper en zijn hierdoor een aantrekkelijke investering voor veel bedrijven, gemeenten en overheden. De Vlaamse overheid doet bij grote installaties nog eens een extra duit in het zakje in de vorm van groenestroomcertificaten en een verhoogde investeringsaftrek, waardoor investeren in zonnepanelen nog interessanter wordt.
Soorten zonnepanelen installaties
Er zijn ruwweg drie soorten pv-installaties - zonnepanelen te onderscheiden:
Kristallijn panelen zijn vanwege de lage kosten per vierkante meter het meest populair, maar voor zeer grote daken (bijvoorbeeld van fabrieken of overheidsgebouwen) kunnen de panelen van amorf silicium juist een interessante optie zijn. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder:
-
Het type dak en de grootte van het dak (of het aantal vierkante meters grondoppervlak)
- De topografische locatie (i.v.m. de zoninstraling)
- Aanwezigheid van schaduw
- Persoonlijke voorkeur (esthetische uitstraling van de installatie)
- ...
Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier
Zonnepanelen installaties voor bedrijven
Industriële zonnepanelen zijn met name interessant voor bedrijven met een grote stroombehoefte. Ze worden op het bedrijfsdak of op een braakliggend stuk grond geplaatst. De energieprijzen in België stijgen nog steeds, waardoor het financieel interessant is om de benodigde stroom zelf op te wekken. Andere voordelen van zonnepanelen voor bedrijven:
-
Korte terugverdientijd;
- Hoog rendement (vooral op lange termijn);
- Verhoogde investeringsaftrek (13,5% voor aanslagjaar 2018);
- Relatief lage TCO (total cost of ownership);
- Subsidies in de vorm van groenestroomcertificaten;
- Positief bedrijfsimago (groen en duurzaam);
- ...
Meer informatie over grote zonnepanelen installaties en het injecteren van energie kan je vinden op de website van Vlaanderen.
Zonnepanelen installaties voor steden, gemeenten & overheden
Voor steden, gemeenten en overheden die beschikken over gebouwen met een groot dak- of grondoppervlak zijn zonnepanelen een aantrekkelijke optie. Denk aan zonnepanelen op het dak van de bibliotheek, scholen, voetbalkantines, culturele centra, publieke gebouwen en installaties op braakliggende grond. Momenteel staan er al zo’n 260.000 zonnepaneel installaties in Vlaanderen ( d.d. 2017 ) maar als het aan de overheid ligt worden er in de nabije toekomst veel installaties bijgeplaatst.
Voordelen van zonnepanelen voor gemeenten en overheden
- Groenestroomcertificaten (voor installaties groter dan 10 kVA)
- Terugdraaiende kilowattuurmeter (voor installaties kleiner dan 10 kVA). Niet verbruikte energie wordt terug in het net gevoed. De opbrengst is gelijk aan het geldende dagtarief per kWh. Dit maakt de installatie extra rendabel.
Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier
Plaatsing van zonnepanelen (bedrijven en overheden)
Zonnepanelen voor bedrijven, gemeenten en overheden kunnen zowel op platte daken als op hellende daken gemonteerd worden. Bij platte daken gebruikt men voor het stabiliseren van de installatie meestal een ballast, zodat de dakbedekking niet doorboord hoeft te worden. Inclusief ballast weegt de installatie gemiddeld 10 tot 15 kilo per vierkante meter. Bij voldoende grondoppervlak kan de installatie ook op de grond worden geplaatst (op palen of op een speciaal frame waarbij de panelen automatisch de zon volgen).
Installeren van zonnepanelen: een exacte wetenschap
Het ontwerpen en installeren van een PV-installatie op maat is een exacte wetenschap waarbij met verschillende aspecten zorgvuldig rekening moet worden gehouden. Bij grote installaties moet er bijvoorbeeld een vierkwadrantsteller in de hoogspanningscabine geplaatst worden. Deze teller meet de hoeveel stroom die terug aan het net geleverd wordt. Bedrijven moeten zelf een overeenkomst sluiten met een stroomleverancier die de stroom opkoopt. Bij het ontwerpen van de installatie moet de installateur nauwgezet rekening houden met het stroomverbruikprofiel van het bedrijf. Voor bedrijven geldt immers: hoe meer de zelf opgewekte stroom gebruikt wordt in het bedrijfsproces, des te rendabeler het systeem.
Onderhoud en storing zonnepanelen
Zonnepanelen vergen technisch gezien nauwelijks onderhoud, maar voor een optimaal rendement is het belangrijk dat ze periodiek gereinigd worden. Hoe vaak dat moet gebeuren hangt af van de hellingshoek waarin de panelen staan opgesteld en de locatie. Eenmaal per jaar de panelen reinigen is geen overbodige luxe. Storingen aan de installatie die zich kunnen voordoen:
-
Defect in de omvormer
- Draadbreuk
- Defecte cellen in het paneel
- Defecte bypass diode
- Storingen in de communicatiemodule
- Netwerkstoringen
- ...
Bespaar hier op uw elektriciteitswerken
Industriële elektriciteitswerken nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte