Zonnepanelen installeren, onderhouden en herstellen
Prijs elektrische zonnepanelen werken
Rondom je woning zie je overal zonnepanelen dus tijd om zelf ook zonnepanelen te laten plaatsen! Maar wat met een eventueel onderhoud of herstelling?
Installatie van zonnepanelen: waarom zonnepanelen plaatsen?
Wat allemaal komt kijken bij de installatie en plaatsing van zonnepanelen hang veel af van het soort zonnepanelen je kiest. We gaan er vanuit dat je sowieso voor fotovoltaïsche zonnepanelen kiest. Deze zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit.
Er bestaan ook thermische zonnepanelen (zonnecollectoren) die zonlicht overzetten op vloeistof dat deze warmte transporteert naar de centrale verwarming of het warmwatersysteem in de woning. Aangezien deze thermische zonnepanelen niet vlot te koppelen zijn aan je elektrische installatie, geven we hier zeker de voorkeur aan fotovoltaïsche zonnepanelen.
Terug naar de plaatsing van zonnepanelen. Als je een plaatsing van zonnepanelen overweegt, is het belangrijk om te weten waar de voordelen van de installatie liggen:
-
zonnepanelen zijn een goedkope vorm van hernieuwbare energie
- de panelen worden direct gekoppeld aan je elektrische installatie
- het teveel aan elektriciteit wordt op het distributienet geplaatst en je meter draait terug, later kan je evenveel gratis elektriciteit verbruiken als je op het net geplaatst hebt
- zo goed als elk dak ( hellend / plat ) is geschikt om zonnepanelen te installeren
- ook als huurder van een woning kan je zonnepanelen laten plaatsen
Wat is belangrijk bij plaatsen
Maar om optimaal van alle voordelen van zonnepanelen te genieten, moeten de zonnepanelen goed geplaatst zijn door de installateur. Een slechte plaatsing van zonnepanelen zal je rendement met 30% laten dalen. Enkele specifieke eisen voor de installatie van zonnepanelen die doorslag geven aan het rendement:
- oriëntatie van je dak en dus ook de zonnepanelen zelf
- hellingshoek van je dak of de opstelling ( platte daken )
Naast deze twee externe factoren die perfect opgelost kunnen worden door de installateur, is er ook de vraag hoeveel zonnepanelen je kan leggen op je dak. Dit kan je bepalen door een legplan voor zonnepanelen op te stellen. In het legplan wordt bepaald hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen op je dak. Het aantal is onder meer afhankelijk van de grootte van je dak en of er storende elementen aanwezig zijn op je dak zoals schaduw, dakvenster, schouw, … Ook is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht je dak aankan. Gelukkig wegen zonnepanelen niet zo veel meer en is de draagkracht van je dak niet zo doorslaggevend meer in vergelijking met 10 jaar geleden.
Aantal zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van het verbruik van elektriciteit. Als we een standaard gezin in België nemen, ligt het verbruik van elektriciteit op 3.500 kWh. Zonnepanelen hebben een opbrengstfactor van 0,85% dat uitgedrukt wordt in Wp. We hebben dus een kleine 4.000 Wp nodig om onze woning te voorzien van voldoende elektriciteit. Afhankelijk van het type zonnepaneel en soort zonnepaneel wekt één zonnepaneel 250 Wp op.
We hebben hier dus 14 zonnepanelen nodig om evenveel elektriciteit op te wekken als we verbruiken. Probeer dit aantal zo dicht mogelijk te benaderen bij de plaatsing. Als je minder elektriciteit verbruikt, mag je dit natuurlijk verrekenen. Verbruik je meer elektrciteit kan je proberen het aantal zonnepanelen nog op te trekken al zal je dan deels afhankelijk blijven van het distributienet.
Aansluiting van zonnepanelen op je elektrische installatie en het distributienet
Hebben we beslist hoeveel zonnepanelen we gaan installeren en is de plaatsing bijna een feit? Kies dan welke aansluiting je wenst. Je opteert ofwel voor een autonoom zonnepaneel systeem of voor een netgekoppeld zonnepanelen systeem. Bij de eerste opstelling ben je volledig afhankelijk van je eigen zonnepanelen maar betaal je totaal geen taksen want je hebt geen aansluiting met het distributienet. Het teveel aan energie wordt opgeslagen in batterijen (zonnebatterijen). Normaal kiezen we wel voor een netgekoppeld systeem. Hier wordt het teveel aan elektriciteit van je zonnepanelen terug gegeven aan het distributienet.
TIP: kies steeds voor een netgekoppeld systeem voor zekerheid te hebben. Een hybride zonnepaneelsysteem met netaansluiting en zonnebatterijen is een waardig alternatief.
Je zonnepanelen laten keuren: melding en aangifte
Zonnepanelen plaatsen doe je niet zomaar. Je volledige elektrische installatie dient herkeurd te worden om de simpele reden dat je door de plaatsing van zonnepanelen je elektrische installatie verzwaard. Met dit keuringsverslag (AREI gelijkvormigheid) op zak meldt je de zonnepanelen aan bij je distributienetbeheerder. De netbeheerder is afhankelijk van je woonplaats en is ofwel EANDIS ofwel INFRAX.
TIP: Vergeet ook niet je eendraadschema en het attest van de fabrikant van de omvormer mee te sturen.
Onderhoud van zonnepanelen: good news show
De titel verraad het al een beetje: zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig maar een onderhoudscontract nemen bij de plaatsing is geen slecht idee. Tijdens een onderhoud worden de zonnepanelen ontdaan van stof en aanslag. Er wordt gebruik gemaakt van speciale producten en doeken. Plus raden we ook ten stelligste af om zelf op je dak te gaan om de zonnepanelen te reinigen. Een gebrek aan het juist werkgereedschap en gebrek aan ervaring leidt snel tot een ongeval.
Zonnepanelen laat je best om de twee jaar grondig reinigen en een onderhoud zal slechts enkele uurtjes in beslag nemen. De binneninstallatie van je zonnepanelen heeft enkel een kort nazicht nodig en zijn, net als je elektrische installatie, niet echt onderhevig aan slijtage. Enkel de omvormer zal je na 7 tot 10 jaar dienen te vervangen om geen verlies van rendement te hebben.
Tijdens een onderhoud wordt ook de I/V-curve en het werkelijke vermogen gemeten. Met een thermografische camera (infraroodcamera) kan het probleem snel gevonden worden. Hier kan je meer lezen over het reinigen van zonnepanelen.
Zonnepanelen herstellen
Als er geen ramp gebeurt zoals een woningbrand of een zware hagelbui kan er niet veel fout lopen met je zonnepanelen. Wel kan het altijd wel eens zijn dat er een interventie of herstelling dient te gebeuren in de 20 jaar dat je zonnepanelen functioneren na hun plaatsing.
Als er een herstelling of reparatie van zonnepanelen zich opdringt is het meestal om onderstaande problemen op te lossen:
-
I/V-curve en het werkelijke vermogen niet meer correct;
- optreden snail tracks (figuurlijke slakkensporen) die efficiëntieverlies beteken
kortsluiting tussen zonnecellen;
- storingen in het zonnepanelensysteem, dit kan je laten meten tijdens een onderhoud of bij een eenmalige interventie;
- onderbreking in de cellen;
- bedrading is stuk: geoxideerde kabel of isolatie is stuk
- probleem met de weerstanden (intern verlies);
- omvormer werkt niet meer of heeft slechte metingen (groot verlies);
- delaminatie: zonnepanelen worden gelamineerd om de panelen te beschermen tegen vocht, zuurstof en andere externe factoren. Als deze laminering verdwijnt spreekt men van delaminatie. Men krijgt dan grote of kleine vlekken op de zonnepanelen;
- LID of Light Induced Degradation: degradatie van de zonnepanelen door het gebruik en contact met ultraviolette stralen. LID is normaal en is afhankelijk van de ouderdom van de zonnepanelen. Bij LID zullen de panelen op korte termijn dienen vervangen te worden. Herstelling is niet mogelijk;
- hot spot of barsten in de zonnecel: Door barsten in één zonnecel wordt de totale stroom in de cellen in serie beperkt
In de meeste gevallen zal er één of meerdere zonnepanelen dienen vervangen te worden tijdens de herstelling. Als er problemen zijn in het elektrisch circuit (omvormer, kabels, … ) volstaat het doorgaans enkel het apparaat of kabel/draad te vervangen.
TIP: komt de installateur langs voor een herstelling van bijvoorbeeld de omvormer? Laat dan ook de zonnepanelen en andere onderdelen uitmeten.
Zonnepanelen merken
- Aleo
- Sunpower
- LG Solar
- Axitec
- Solar World
- Bisol
- Yingli
- IBC Solar
Soort werk |
Prijs |
Offerte |
Nieuwe zonnepanelen installeren |
Op aanvraag |
Offerte |
Zonnepaneel vervangen / Omvormer vervangen |
Op aanvraag |
Offerte |
Zonnepanelen uitbreiden |
Op aanvraag |
Offerte |
Zonnepanelen keuren / nazicht |
Op aanvraag |
Offerte |
Bespaar hier op uw elektriciteitswerken
Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte