Zonneboiler installeren, onderhouden en herstellen
De zonneboiler wordt wel eens de zonnepanelen voor het warm water genoemd omdat dit de belangrijkste functie is. Is er echter veel onderhoud aan zo’n zonneboiler na de aansluiting? Hoe je defecten en problemen herkent bij een zonneboiler, lees je hier…
Aansluiting zonneboiler
Net als zonnepanelen maakt de zonneboiler gebruik van de zon om energie op te wekken. Er worden op een zonrijke plaats zonnecollectoren geplaatst. Echter bij een zonneboiler gebeurt dit door rechtstreeks een vloeistof in de zonnecollectoren op te warmen en niet door fotovoltaïsche cellen. Deze warme vloeistof loopt dan op haar beurt door een voorraadvat met leidingwater ( boiler ).
Soms wordt de zonneboiler ook aangesloten op de centrale verwarming / CV-ketel van de woning dit voor de ondersteuning van warm water voor de centrale verwarming en sanitair warm water. Ook voor vloerverwarming kan de ondersteuning van een zonneboiler gebruikt worden.
Soorten zonneboilers
De meest voorkomende soorten zonneboilers zijn:
-
Standaard of conventionele zonneboiler
Dit zijn zonneboilers die enkel geschikt zijn om water op te warmen dat gebruikt wordt voor sanitaire doeleinden zoals douchen, baden en afwassen. Gezien de kleine omvang zal er sowieso naverwarming nodig zijn.
- Compacte zonneboiler
Dit is zowat de verbeterde versie van een standaard zonneboiler. Het werkt met een collector dat een inhoud heeft van minstens 75 liter. Voor elk gezin wordt echter aangeraden een zonneboiler te nemen met een collector van minstens 150 liter.
- CV zonneboiler
Deze zonneboiler wordt uitgerust met een extra warmtewisselaar en wordt aangesloten op je centrale verwarmingsketel. Hier heb je dus geen afzonderlijke naverwarming nodig en je zal flink wat besparen op je andere energiebron (mazout, gas of elektriciteit)
- Zonneboilercombi
Wil je van alles wat hebben dan kies je voor een zonneboilercombi. Deze zonneboiler heeft zowel een cv-brander alsook een voorraadvat. Groot voordeel is dat alles energiezuinig werkt en dat er een goede splitsing is tussen je warm watercircuit en de verwarming (cv).
Ondanks dat je verschillende soorten zonneboilers hebt, zijn de onderdelen zo goed als overal hetzelfde. Wel is het soort zonneboiler belangrijk om offertes aan te vragen. Niet elke technieker heeft ervaring met verschillende zonneboilers.
Zonneboiler zonnecollectoren
Een zonnecollector bestaat uit een metalen plaat dat het zonlicht opvangt en omzet naar warmte. Door leidingen met deze plaat te verbinden waarin zich een speciale vloeistof bevindt wordt deze warmte naar een voorraadvat gebracht.
Dergelijke problemen kunnen hierbij optreden:
-
lekkende leidingen waardoor vloeistof in het leidingwater of regenwater terecht komt
- slecht geïsoleerde leidingen of isolatie ontbreekt op plaatsen
- knellende leidingen zodat er geen goede doorstroming is
- beschadigde zonnecollector
- ...
Bovenstaande lekkages geven niet alleen zware problemen voor de omliggende materialen maar er is ook steeds drukverlies bij het voorraadvat.
Zonneboiler voorraadvat
Hier geven de leidingen met warme vloeistof hun energie (warmte) af aan leidingwater dat zich in een groot vat bevindt (boiler). Je kan dit vergelijken met een elektrische boiler. De warme vloeistof komt nooit in contact met het leidingwater. Dit voorraadvat bepaalt meestal ook een groot deel van de prijs van je zonneboiler. Hoe groter het vat, hoe hoger de kost van je zonneboiler. Reken op minstens 75 liter per persoon en hoe dan ook een vat van minstens 150 liter.
De meeste problemen komen voort uit het kopen van een zonneboiler met te klein buffervat.
-
te vlug koud water bij het douchen of nemen van een bad
- ongelijke druk bij het afleveren van warm water
- ...
Ook zijn er soms problemen met het regelen van de temperatuur van het warm water van je zonneboiler:
-
zonneboiler geeft te koud douchewater of badwater (sanitair water)
- te warm water voor de vloerverwarming
lekkende overloop
- ...
Naverwarming: werking en mogelijke defecten
Als er niet voldoende warm water aanwezig is in het voorraadvat maar er toch warm water gevraagd wordt, treed er een naverwarming in werking in je zonneboiler. Deze naverwarming verbruik veel energie en kan normaal gezien de vraag aan warm water niet tijdig volgen. Als de naverwarming niet voldoende werkt dan krijg je regelmatig met één van onderstaande problemen te maken:
- water komt niet warm genoeg (komt niet op de nodige temperatuur)
- vloerverwarming werkt niet of wordt niet warm genoeg
- het water wordt te warm
- ...
Het laatste puntje lijkt wat raar maar is wel gevaarlijk voor jou en de systemen die samenwerken met je zonneboiler. Te warm water is eerst en vooral nefast voor je leidingen die meer uitzetten en achteraf weer hun standaard afmetingen aannemen. Op zich zijn de leidingen daar perfect op voorzien maar het probleem is dat de aansluitingen ook uitzetten en krimpen waardoor er meer kans op lekken ontstaat. Deze lekkage zal niet direct gebeuren maar na verloop van tijd als het probleem van te warm water zich herhaaldelijk voordoet. Ook de drukregeling van je bolier kan te hoog worden en zo krijg je ook lekkages op je overloop.
Het is dus belangrijk dat je een zonneboiler installeert met een goed regelsysteem om bovenstaande zaken in goede banen te leiden.
Waar let je op bij de installatie van een zonneboiler?
Voor je aan de installatie begint van een zonneboiler moet je weten hoeveel warm water je ongeveer zal nodig hebben. De grootte van het voorraadvat van de zonneboiler neem je minstens op 75 liter per persoon. De installatie omvat twee grote onderdelen: de plaatsing van de collectoren en leidingen en dan ook de plaatsing en aansluiting van het voorraadvat. Bij de plaatsing van de zonnecollectoren zijn er drie belangrijke zaken om rekening mee te houden:
-
heb ik ruimte voldoende op mijn dak ( plat dak of hellend dak maakt niet uit )
- is mijn dakconstructie stevig genoeg. Eén zonnecollector weegt meer dan 25 kg per m²
- oriëntatie van je dak ( hoe zuidelijker, hoe hoger de opbrengst en rendement van je zonneboiler )
Voor het voorraadvat (boiler) reken je op minstens 1 m² plus omliggende werkruimte. Zo’n boiler is meestal ook al vlug 2 meter hoog. Let hierop bij de installatie.
Prijs zonneboiler
Een kwalitatieve zonneboiler vind je vanaf €3.000 zonder installatie maar de prijs is sterk afhankelijk van de omvang van je installatie. Zo kan je je het best eerst afvragen wat je echt wenst te installeren om vervolgens verschillende offertes aanvragen bij koeltechniekers. Zo vergelijk je appels met appels.
In je offerte-aanvraag geef je op zijn minst volgende items mee:
- Functie van de zonneboiler
De zonneboiler wordt gebruikt voor sanitair warm water, verwarming van de woning ( cv- gasketel / condensatieketel / radiatoren / vloerverwarming... ), verwarming van een zwembad... Leg goed uit wat jouw bestaande configuratie is.
- Hoe gebeurt de installatie
Vermeld ook of de installatie dient te gebeuren in een nieuwbouw of in een bestaand gebouw / renovatie.
Heb je nood aan een herstelling van je zonneboiler dan geef je een zo gedetailleerd beeld mogelijk van de problemen. Is het mogelijk om enkele foto’s te nemen van bijvoorbeeld een lekkende leiding of overloop dan is dit echt een meerwaarde voor je hersteller. Heb je geen idee wat het defect is, leg dan enkel uit wat de symptomen zijn zoals koud water, water of vloeistof rond de boiler,... Ook de plaats waar het voorraadvat en de zonnecollectoren staan, kan belangrijk zijn.
Zonneboiler & zonnecollectoren merken
- Rehema
- Vaillant
- Bulex
- Viessmann
- Daalderop
- Nefit
- Elco
- Bosh
- Atag
- Junkers
Prijs elektrische zonneboiler werken
Soort werk |
Prijs |
Offerte |
Nieuwe zonneboiler installeren / aansluiten |
Op aanvraag |
Offerte |
Oude zonneboiler vervangen |
Op aanvraag |
Offerte |
Zonneboiler herstellen / repareren |
Op aanvraag |
Offerte |
Zonneboiler keuren, nazicht |
Op aanvraag |
Offerte |
Bespaar hier op uw elektriciteitswerken
Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte