Installatie, herstellen & renovatie airconditioning
Wat vroeger zeldzaam was, is nu algemeen goed geworden: airconditioning systemen voor particulieren en bedrijven. Met verschillende hittegolven per jaar is een te warme woning geen uitzonderlijke gebeurtenis meer. Waar let je op bij de plaatsing van een airco? Heeft airconditioning onderhoud nodig? Wat doen als de airco hersteld moet worden? Antwoorden op deze vragen lees je hier...
Airconditioning plaatsen
Als je een particuliere installatie wenst, kan je kiezen uit 3 verschillende systemen of soorten airco. Afhankelijk van je wensen, kies je voor een monoblock of split airco. We leggen ook kort uit wat een mobiele airco omvat. Uiteraard is de installatie van industriële airco complexer en zijn er veel meer mogelijkheden.
Airco laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier
1. Mobiele airco plaatsen
De eerste soort is de mobiele airco. Meestal wordt mobiele airco gekozen als er plotseling een hittegolf is. (meer dan 5 dagen warm weer met temperaturen boven de 30° celsius). Je kiest voor een mobiele airco enkel als je voor korte periodes in verschillende ruimtes werkt. Bijvoorbeeld ‘s morgens werk je in de living en ‘avonds versleep je de mobiele airco naar de slaapkamer om daar de ruimte af te koelen. Nadeel bij mobiele airco’s is dat ze wel mobiel zijn maar vooral ook log. Bovendien maken ze vrij veel lawaai voor het rendement dat ze maar opleveren. Ook de afvoer is meestal een probleem bij de mobiele airco’s. Veelal hangt de afvoer uit een open raam of deur met als gevolg dat er vlug warme lucht in de ruimte komt. Zo neemt het rendement van de mobiele airco verder af. Dergelijke toestellen zijn te koop in de betere elektrozaak om de hoek en kan je makkelijk zelf installeren. Wordt de mobiele airco geplaatst op een plaats waar geen elektrische installatie aanwezig is, dan dien je wel een elektricien te laten langskomen. Hij voorziet de elektrische aansluiting van mobiele airconditioning.
2. Nieuwe monoblock airco plaatsen
Een tweede soort aircosysteem is de monoblock airco. De monoblock airco kan je eenvoudig laten plaatsen door je elektricien en heeft geen buitenunit nodig. Deze, meestal rechthoekige, airco’s worden aan de muur bevestigd en hebben voldoende aan een stopcontact met aarding of ze kunnen ingewerkt worden op je elektrische installatie. Deze aircosystemen hebben wel een afvoer nodig die door je wand of muur loopt naar buiten. Laat een monoblock airco plaatsen als je slechts één ruimte wenst te koelen of als er geen buitenunit mag geplaatst worden. De elektrotechnieker voorziet de nieuwe monoblock airco installatie, renovatie en de herstelling van monoblock airco.
3. Nieuwe split airco of de airco met buitenunit plaatsen
Als laatste nemen we de split airco of de airco met buitenunit onder de loep. Dit aircosysteem is perfect om een woning geruisloos te koelen. Met één buitenunit kan je verschillende binnenunits in verschillende ruimtes aansturen en zo elke ruimte van koele en frisse lucht voorzien. Aangezien de compressor in de buitenunit zit, heb je binnen geen last van geluid. Bijkomend zijn de buizen van de buitenunit naar de binnenunits een pak smaller en kleiner qua diameter dan bij monoblocks. Bij een split airco heb je ook nog eens de onderverdeling tussen een single of multi split airco. Bij deze eerste wordt de buitenunit aan de buitenkant van de muur bevestigd waar de binnenunit zich bevindt. Bij een multi split airco staat de plaatsing van de buitenunit los van de binnenunits. De nieuwe installatie van het split aircosysteem, renovatie en de split airco laten herstellen, laat je het best over aan een erkende installateur van aircosystemen.
Airco laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier
Onderhoud airconditioning
Als je een vast aircosysteem genre monoblock of split airco hebt geplaatst dan is het meer dan raadzaam om de airco jaarlijks na te laten kijken. Een erkend technicus voorziet dan een grondig onderhoud. Het laten onderhouden van airco voorkomt veel problemen en eventuele herstellingen.
Een onderhoud van airco omvat
- filters reinigen van de binnenunit(s);
- reiniging van de buitenunit; (stof, bladeren, … )
- controle van de compressor, ventilatoren, condenswaterafvoer...;
- nazicht van de leidingen (lekken, knellingen, … ) en hun isolatie;
- aanvullen koelmiddel en/of olie
revisie van het ontdooisysteem;
- compleet onderhoud en nazicht van de regelapparatuur, instellingen en alarm;
- desinfecteren van je aircosysteem; (tegen schimmels en bacteriën)
- ...
Als je bovenstaande opsomming leest, zou je denken dat het onderhoud van en airco veel geld kost. Je hebt echter al een onderhoud van een aircosysteem vanaf €75 excl BTW. Vraag verschillende offertes aan en vergelijk de verschillende prijzen bij elektriciens voor de installatie van nieuwe airco, herstelling en onderhoud.
Airconditioning laten herstellen
Als je voor de airco een periodiek onderhoud voorziet, zullen herstellingen/reparaties niet zo veel voorkomen. De meest voorkomende problemen met koelingssystemen zijn:
-
airco is defect en werkt niet meer;
- problemen met elektronica & display;
- vieze geur uit de airco;
- schimmels of bacteriën in de unit of leidingen; (infectie-desinfecteren)
- airco koelt niet of niet volledig/helemaal
gewenste temperatuur wordt niet gehaald;
- airco maakt veel lawaai;
- regelsysteem werkt niet meer; (timer, thermostaat, … )
- airco is niet milieuvriendelijk en vreet elektriciteit;
- ...
Ook voor bovenstaande problemen kan je ons offertesysteem gebruiken om de prijs bij airco installateurs of elektriciens te vergelijken. Vraag ook naar de interventiedatum, deze is belangrijk en soms doorslaggevend bij een herstelling. Een goede installateur voorziet ook dringende herstellingen en depannages.
Airco laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier
Binnenunit vervangen of buitenunit vervangen
Het gebeurt soms dat je airco nog perfect werkt maar dat één binnenunit niet meer functioneert of dat het net de buitenunit van je airco is die de geest gegeven heeft. Op dat moment moet je niet het volledige aircosysteem vernieuwen maar enkel de desbetreffende unit. Bij voorkeur laat je de oude unit vervangen door een unit van dezelfde fabrikant maar dat hoeft niet steeds zo te zijn. Het kan ook zijn dat jouw oud aircosysteem niet meer voldoet. Laat het dan vervangen door een nieuwe installatie, gekoppeld aan een milieuvriendelijke oplossing ( bvb warmtepomp / zonnepanelen ).
Airconditioning met een warmtepomp
Airconditioners zijn ook als warmtepomp inzetbaar. Je kan de airconditioner dus ook als (bij)verwarming gebruiken. Uw cv-ketel hoeft minder of helemaal niet aangesproken te worden, omdat uw airconditioner uw huis verwarmt. Het rendement van een warmtepomp is drie tot keer hoger dan een cv-ketel. Zo kan je in het stookseizoen met uw airconditioning veel geld besparen. Ook als je geen aardgasaansluiting hebt zorgt de warmtepomp ervoor dat je met je aircotoestel ook ‘s winters een aangenaam binnenklimaat kan creëren.
Airco merken
Technici staan in voor het herstellen, installeren, vervangen en renoveren van airco van tal van airco merken zoals:
- Mitsubishi
- Carrier
- Toshiba
- LG
- Panasonic
- Daikin
- Fujitsu
- Samsung
- Bosch
- Tristar
- Maxicool
- Firstline
- Einhell
- Chigo
- Midea
- Hitachi
- Delonghi
- Airwell
Prijs airco
Soort werk |
Prijs |
Offerte |
Herstelling & nieuwe installaties |
Op aanvraag |
Offerte |
Elektrische aansluiting airco |
Op aanvraag |
Offerte |
Onderhoud & keuring airco |
Op aanvraag |
Offerte |
Bespaar hier op uw elektriciteitswerken
Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte