Aansluiting elektrische installatie
Elektriciteit aansluiten? Als je na een verbouwing of bij een nieuwbouw je elektriciteit wenst aan te sluiten op het elektriciteitsnet dan moet je enkele regels in acht nemen. Wat de regels zijn om je elektriciteit te laten aansluiten en wat deze aansluiting je kost lees je hier.
Het begin van je aansluiting: de meterkast
De meterkast is een belangrijke schakel in je elektrische installatie. Het zorgt namelijk voor de verbinding van je installatie met het distributienet. De meterkast wordt geïnstalleerd door je netbeheerder en komt tussen je zekeringskast en het stroomnet. De meterkast wordt verzegeld door je netbeheerder want het meet je verbruik van elektriciteit. Deze zegel mag je nooit doorbreken! Lees ons extra artikel als je meer wenst te weten over de regels en wetgeving rond een meterkast.
Hoofdschakelaar meterkast
Welke plannen en attesten heb ik nodig?
Als je een aanvraag doet om je elektriciteit te laten aansluiten, sluit je ook enkele elektrische schema’s bij je offerteaanvraag in. Het maakt niet uit of je deze schema’s per post of digitaal opstuurt maar weet dat bij je distributienetbeheerder ook alles digitaal verloopt en je digitale plannen vlugger zullen verwerkt worden.
TIP: Heb je de elektrische schema’s nog niet digitaal in handen? Neem bij voorkeur zelf een scan van de plannen en stuur deze op. Zo heb je zelf ook direct een belangrijke kopie dat je kan bewaren.
Wat kan je best bij je offerteaanvraag toevoegen:
-
inplantingsplan of kadasterplan van je woning
- elektriciteitsplan met aanduiding van de meteropstelling ( gewenste locatie van je meter )
- afstand van de woning tot de rooilijn
- welke energieleverancier je zal nemen of reeds aangesloten bent
- de EAN-code van je elektriciteitsaansluiting
- bij een aanpassing van je elektrische installatie vermeld je ook het huidige metertype
- totale vermogen van je elektrische installatie
of je voor een enkelvoudig of tweevoudig tariefplan kiest
Als je van mening bent dat je plannen niet volledig duidelijk zijn, sluit dan ook enkele foto’s van de knelpunten bij je offerte om twijfel weg te nemen.
Offerte keuring elektriciteit nodig? Klik hier
Heb ik voldoende aan een standaardaansluiting?
Zo goed als alle gezinswoningen hebben voldoende aan een standaardaansluiting. Een standaardaansluiting van elektriciteit heeft een maximum van 9,2 kVA. Ook mag je elektrische terugwininstallaties zoals een zonnepaneleninstallatie niet meer dan 5.000 Wp zijn. Een vermogen van 9,2 kVA is ruim voldoende om alle huishoudtoestellen te laten werken zoals een wasmachine, vaatwasser, koelkast, elektrische kookplaat of zware lichtinstallaties. Je kan zelf perfect enkele toestellen samen laten werken zonder een overbelasting van je elektrische installatie te krijgen. Let hierbij natuurlijk wel op de sterkte van je stroomgroep/kring.
In onderstaande gevallen zal je geen standaardaansluiting kunnen aanvragen:
- je keuken is uitgerust met industriële apparaten zoals een zware combisteamer of grote koelruimte
- je hebt een grote sauna of jacuzzi geplaatst
- je terugwininstallatie ( bijvoorbeeld zonnepaneleninstallatie ) heeft een capaciteit groter dan 5.000 Wp
De erkende elektricien staat in voor aansluiting op het openbaar net
Dit komt omdat je bij bovenstaande gevallen niet op de standaard monofasige aansluiting terecht kan maar een meerfasige aansluiting moet gebruiken.
TIP: elektriciteit meerfasig aansluiten kost in principe niet (veel) meer maar je dient wel je distributienetbeheerder op voorhand op de hoogte te brengen.
Offerte keuring elektriciteit nodig? Klik hier
Kies je tariefplan bij de aansluiting
Bij je aanvraag van een elektrische aansluiting moet je ook beslissen welk tariefplan je neemt: enkelvoudig of tweevoudig. Bij een tweevoudig tariefplan wordt je dagverbruik opgesplitst met je nachtverbruik. Bij een tweevoudig tariefplan wordt ook je verbruik in het weekend bij het nachttarief opgeteld. Elke distributiebeheerder heeft een uurregeling. Meestal start het nachttarief om 21 of 22 uur ‘s avonds en duurt deze 9 uur lang (dus tot 6 of 7 uur ‘s morgens).
Als je kiest voor een tweevoudig tariefplan dan zal je nachtverbruik en weekendverbruik goedkoper zijn dan je dagverbruik. Perfect als je met twee uit gaat werken en veel huishoudelijke klusjes zoals wassen na 21 of 22 uur ‘s avonds doet of in het weekend. Bij een tweevoudig tarief zal het dagtarief hoger liggen dan bij een enkelvoudig tarief.
De keuze van tariefplan bepaalt of je distributienetbeheerder één of twee meters plaatst in je meterkast. Vandaar dat je keuze op voorhand dient gekend zijn.
TIP: de keuze van je tariefplan zal geen grote meerkost betekenen voor je installatie. Achteraf wisselen kost wel extra.
Welke informatie ontvang je van je distributienetbeheerder?
Ingesloten bij de offerte van je netbeheerder vind je de prijs van het laten installeren van je elektriciteit op het net en de kabellengte van de rooilijn tot aan het distributienet (belangrijk onderdeel van de prijszetting en verschillend per woning).
Extra informatie vind je steeds op de website van je distributienetbeheerder. Dit is ofwel Eandis ofwel Infrax.
- aansluiting elektriciteit bij Eandis
- elektrische aansluiting bij Infrax
Ook op de website van de regulator VREG vind je informatie omtrent aansluitingen van elektrische installatie op het distributienet. Ook de huidige wetgeving voor een aansluiting van elektriciteit vind je op de website van de VREG.
Hoeveel kost een aansluiting van elektriciteit door je netbeheerder?
Natuurlijk is de prijs van de aansluiting is afhankelijk van de unieke omstandigheden van je woning zoals:
- ligging van je woning
- ligt je distributienet bovengronds (met palen) of ondergronds
- als het bovengronds distributienet aan jouw kant van de straat ligt of aan de overkant
- is de aanvraag nieuw of is de aanvraag een aanpassing
- welke distributienetbeheerder je hebt in je regio, stad of gemeente
Bovenstaande punten hebben invloed op het aantal werkuren en benodigde kabellengte. Deze beïnvloeden de prijs gevoelig. Als je alle variabelen in acht neemt, kom je uit op een kostprijs van €1.500 tot €2.000 voor je elektriciteitsaansluiting. Dit is inclusief BTW en alle bijhorende werken.
Prijs aansluiting elektriciteit op stroomnet
Soort werk |
Prijs |
Offerte |
Keuring |
Op aanvraag |
Offerte |
Herkeuren |
Op aanvraag |
Offerte |
Bespaar hier op uw elektriciteitswerken
Elektricien nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte